Nu de Zwarte Piet-discussie lekker oplaait komen de woorden landverrader en racisme ook weer extra in de mode. Eigenlijk waag ik mij nooit aan dit soort discussies, omdat ik, content in het stille midden, bang ben dat ik door één van die fanaten voor landverrader of racist wordt versleten. Ze schreeuwen het naar je, zodat je geen antwoord kan geven.

Kijk, landverraders bestonden en bestaan, net als racisten, maar het gekke is, tegenwoordig staan ze tegenover elkaar. Man, is dat even verwarrend.

Overigens ging ik ooit -met zuiver goede intenties- verkleed als Zwarte Piet, en dat zal ik uit piëteit met mensen die zich daardoor gekwetst voelen dus ook niet meer doen. Maar ik vraag de Sylvana’s en de Sunny’s van deze wereld; moet ik ook nog berouw tonen? En schadevergoedingen betalen? Komen jullie nu nog achter mij aan, Ghostbusters?

Begrijp me niet verkeerd. Je mag een land gerust verantwoordelijk houden voor misstanden als Slavernij en het afranselen van Psychiatrische Patiënten. Want ja, Geertje, daar wordt ik best boos van. Zelfs vandaag nog. Ook ik, psychiatrisch patiënt tot en met, ben met terugwerkende kracht woedend dat mijn lotgenoten tot ver in de vorige eeuw -en nog steeds als dit geen incidenten zijn- als plofkippen behandeld werden.

Toch neem ik dat mijn buurman niet kwalijk, zelfs niet als hij voor dezelfde GGZ werkt die mijn lotgenoten uit voorgaande decennia zo walgelijk behandelde. Ik zeg niet dat hij een tiran is, omdat hij voor die GGZ werkt. En ik vraag hem al helemaal geen schadevergoeding.

Ook vind ik niet dat de straat bij mij om de hoek -de J.P. Coenstraat te Utrecht- anders moet heten omdat wij -Nederlanders- ons ook als valse honden gedragen hebben in die oude, slepende conflicten om Nederlands-Indië. We moeten met elkaar kijken naar hoe die geschiedenis eruit ziet, en begrijpen dat je dat onrecht niet ongedaan maakt door vandaag de dag mensen aan te vallen die er de “verkeerde” mening op nahouden.

Dus ja, al staan ze vandaag de dag lijnrecht tegenover elkaar, bij mij zitten figuren als Sylvana en Geert wel nog steeds in hetzelfde kamp. En nee, niet in het kamp van landverraders en racisten. Maar dus wel in het Kamp van Verongelijkte Fanatiekelingen. Who you gonna call?