Ongeveer 25 minuten hadden we in spanning gezeten. Maar dank wie dies zijt verscheen uit de immense drukte ineens een heel handig mannetje die onverschrokken zijn handen vuil begon te maken. Aan boord en van de kades steeg niet veel later een oorverdovend gejuich op toen hem de theedoek werd opgeworpen en onze motor weer gezond begon te brommen.

De zelfmoordpreventieboot was gered en wij konden onze Canal Pride vervolgen. Toch had ook dit verholpen nadeel een voordeel. Die wijsheid is geboren in Amsterdam en kwam ook nu uit met de voorbij varende mini-Canal Pride waar wij op getrakteerd werden toen we noodgedwongen voor anker moesten.

Want misschien hadden we de boot van Mr. B dan nooit gezien, en waren we hevige sjans misgelopen. Wat mij betreft was dit de winnende boot, niet in de laatste plaats gegeven de ruime afvaardiging van Mr. Leathers uit verschillende windstreken – van Amsterdam tot Zurich om het maar even zo te zeggen.

Vroeger had ik niet begrepen waarom mensen schaars gehuld in leer op een boot gaan staan om zichzelf in vol ornaat te laten zien. Nadat ik door psychische malheur een labeltje kreeg begon ik te begrijpen waarom die sjans en zo’n Pride wél ontzettend nodig zijn. Het is namelijk dé manier om geweldloos te zeggen dat je je niet gaat verstoppen, ondanks dat sommigen in onze samenleving je behangen met stigma’s of zelfs benaderen met geweld.

Bovendien draagt deze Pride nog wel meer bij aan de leefbaarheid van iedereen in dit mooie land. Want waar wordt beter uitgedragen dat diversiteit het daglicht kan verdragen? Het is als het ware de deurstop tegen de dichtslaande deur die vertrutting heet en mogelijk maakt dat ook anderen vrijelijker zichzelf kunnen zijn.

Dus nee, noch vooraf als achteraf heb ik spijt gehad van de beslissing om mee te varen met de bevlogen mensen van Astare en 113 Zelfmoordpreventie, om er met onze boot op te hameren dat het onacceptabel is dat lesbiennes, biseksuelen, homo’s, transgenders en intersekses vier keer zo vaak aan zelfmoord denken en pogingen daartoe doen. Dat heeft namelijk niet alleen met henzelf te maken, maar dus zeerzeker ook met hoe wij als samenleving naar de divers geaarden onder ons kijken.

In het kader van het motto van onze boot -#steldevraag- dan nog even dit als laatst. Heb je zelf gedachten aan zelfmoord en wil je daarover praten met iemand die je goed kan begrijpen? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie. Een goed gesprek kan de sleutel zijn waarmee je je motor weer kan laten brommen. Alles opdat eenieder, hoe dan ook geaard, met gejuich aan boord en van de kade de weg trots mag hervatten.

Deze blog verscheen op de website van Astare