In een met ducttape gerepareerde camper zit ik naast Nicolette, die het oude Fiat-beestje zonder stuurbekrachtiging de A28 over loodst. Bij aankomst op Vliegbasis Soesterberg heeft onze eerste camper,  die “Frankie” is gedoopt, namelijk een kop-staartbotsing gehad met de zwarte Honda van onze Jo-Anne, die kansloos was nadat camper Frankie ineens achterwaarts optrok. Bovendien breekt er lichte paniek uit aangaande twee in thuisbasis Den Haag achtergebleven haspels, maar geheel in de alles-kan-geest van de Socialrun: deze kunnen worden nabezorgd.

Kortom, geen vlekkeloze start voor het verder wel tot in de puntjes geprepareerde (!) team VNG in deze nieuwe jaargang van de 555 kilometer lange, non-stop estafetterun, die start en eindigt op Vliegbasis Soesterberg. Toch, ondanks dat dit de eerste deelname is van de Vereniging die de belangen behartigt van alle gemeenten in Nederland, de stemming daalt gelukkig niet. Allicht dat dit ook iets te maken heeft met het feit dat het eigen risico bij schade aan de camper is afgekocht.

Als Nicolette en ik aankomen in Windesheim, een plaatsje onder de rook van Zwolle, nemen we de verkeerde afslag in het dorp waardoor Nicolette onze camper op de ruimte van een postzegel moet keren. Als dat voor elkaar is vervolgen we onze weg om te arriveren op het erf van Zorgboerderij Hof van Windesheim, waar we meer dan gastvrij ontvangen worden met koffie en thee. Hier slaan we tot 1:00 uur kamp op.

Misschien heeft het te maken met de overweldigende support van sponsoren en meelevers: onze startende lopers gaan als de brandweer. Want al snel komt ons in het kamp ter ore dat team A, dat loopt van de start in Soesterberg tot Hoog-Soeren (gemeente Apeldoorn), drie kwartier voor ligt op schema. Dat heeft tot gevolg dat team B zich sneller naar het wisselpunt moet begeven dan gepland en bovendien dat de ondersteuning harder moet werken.

Als team A arriveert op ons kamp in Windesheim is het tijd voor de maaltijd. Een overigens voortreffelijke pastamaaltijd, bereid door Jo-Anne, Guust en Biebie, die we in de laatste zon van de dag gebruiken. Team A had overigens niet alleen de steun van sponsoren en meelevers, ook deed een flinke wind in de rug onze lopers Jody, Edwin, Inge, Nienke en Arnold welhaast vliegen. Naast meedoen is meewind dus ook winnen.

Maar dan gaat het om 18:44 uur regenen. In allerijl is het haasten om ons kamp zo snel mogelijk in te pakken en te schuilen in de naastgelegen, ter beschikking gestelde schuur van de zorgboerderij waar wij te gast zijn. En in de schuur, die tevens dienst doet als fysiotherapieruimte drinken wij koffie terwijl José vraagt of ze Jamie, die samen met Milou ons fysio-team uit Leiden vormt, mee naar huis mag nemen.

Maar voorlopig gaat niemand uit ons team nog naar huis. Met een regenachtige etappe richting Hoogeveen voor de boeg gaan we door met onze missie. VNG, 555 km vooruit. #meedoeniswinnen

Tot morgen!