Over een weekje of elf is het voor mij vierendertig schluss en ben ik alweer toe aan mijn vijfendertigste verjaring. Niet echt een reden voor een blog, want eigenlijk vier ik mijn verjaardag dus nooit. Al sinds de late middelbare school ben ik er he-le-maal klaar mee, met dat verplichte uitdelen en geforceerd bezongen worden. Misschien heeft het wat te maken met dat ik liever niet in het middelpunt sta, zonder er zelf controle over te hebben.

Dat betekent overigens niet dat ik niet graag wat uitdeel. Zoals deze maand bijvoorbeeld. Dan verloot ik tweemaal twee toegangskaarten voor de lustrumeditie van Meet The Xperts, dat op 24 november georganiseerd wordt door Rokus Loopik en Astare, in het nog lang niet vervlogen Radio Kootwijk. En nee, die kaarten –ook dit jaar weer in trek- heb ik dus niet gratis gekregen, daarvoor ga ik me dus een hele dag ’t schompes bloggen.

“Vang de dag in een blog.” Dat is mijn opdracht en moeilijk zal deze niet zijn. Bedoel, vanaf editie één in de Winkel van Sinkel in Utrecht ben ik tot dusver bij alle voorgaande edities geweest en steeds is het meer dan de moeite waard geweest. Want inmiddels schittert Meet The Xperts traditioneel door het grote aantal ervaringsdeskundigen uit de GGZ dat altijd op dit evenement afkomt. Kortom, naar interessante mensen en inspirerende verhalen zal ik de 24e niet hoeven te zoeken.

In de aanstaande editie, die als ondertitel “Het Alternatief” meekreeg, draait het allemaal om een alternatief voor geestelijke gezondheidszorg. Dat alternatief is in dit geval: werk, midden in de samenleving. Mensen die gebruik maken van GGZ vallen namelijk veel vaker buiten onze samenleving, als gevolg van kwetsbaarheid maar vooral ook stigma. En hoewel de GGZ haar best doet om mensen te helpen een plek in de samenleving te heroveren is dit vaak niet voldoende.

Naast boeiende sprekers is er op 24 november veel aandacht en ruimte voor organisaties die zeker geld verdienen, maar het tevens belangrijk vinden om sociaal te ondernemen. Echt bedrijven dus, die veel verder gaan dan een paragraaf “verantwoord ondernemen” op hun website. Zij hebben wél echt oog en werk voor mensen die in de aandeelhouders- en winstcultuur bij de meeste andere bedrijven simpelweg niet eens overwogen worden.

Wil jij met twee kaarten (á 95 euro per stuk) die ik bij elkaar ga bloggen naar Meet The Xperts in Radio Kootwijk? Deel dan dit stukje op Facebook, uiterlijk 19 november. De gelukkige winnaars van de verloting krijgen op 20 november via Facebook een persoonlijk bericht van mij.