Na een weekje stukjesschrijversrust begon het weer te borrelen in mijn inspiratiefluitketel, dus ik even mijn spullen pakken en naar m’n vrienden van Astare lopen om dit stukje te typen. Nu zeg ik dat alsof dat de normaalste zaak van de wereld is, en dat is het ook. Want het is zoete inval en bovendien georganiseerde chaos troef bij Astaredat overigens nog veel meer doet dan alleen GGZ-personeel detacheren.

Aan de lunchtafel zitten allemaal frisse en enthousiaste krachten. Verder is ook heel erg “A-GGZ” aan Astare dat de neuzen allemaal dezelfde richting op staan. Er is een duidelijk verdienmodel, en een visie op Geestelijke Gezondheid die uitgaat van het unieke aan de mens. Je zou zeggen dat deze twee principes elkaar bijten, maar niets is minder waar. Feitelijk zoeken ze bij Astare het humane in het commerciële en vice versa.

Het beste van twee werelden, als je het mij vraagt. Na een jarenlange carrière bij de Bank kwam ik terecht binnen de GGZ, waar ik zag dat het heel belangrijk is hoe woorden klinken en gebruikt worden. Bij de Bank ligt dat anders. Daar draait het allemaal om geld verdienen en maakt het derhalve niet uit hoe woorden klinken. Munten klinken.

Misschien dat al dat gewik en geweeg van woorden in de GGZ een logisch gevolg is van het feit dat GGZ mensenwerk is. Maar veel belangrijker is, volgens mij, dat er in de GGZ een simpele wisselkoers, zoals die bij de Bank, -arbeid omzetten in geld- ontbreekt. De vraag is echt waar we die euro’s en mankracht binnen de GGZ in omzetten. In herstel? In gezondheid? In geluk? In -goed- verdriet?

Een echte parameter voor succes in de GGZ is er dus niet. Althans, nog niet. Dat heeft volgens mij alles te maken met dat wij, mensen, nog niet begrijpen wat feitelijk het probleem van -en dus ook de oplossing voor- mensen met psychische klachten is.

En dan komt T., geen betaalde kracht, wel een wijze klant, de winkel van Astare binnengelopen. Sociale contacten zegt hij, dát is een keiharde parameter voor succes in de GGZ.

Een interessante gedachte. Want is de -fysiek of emotioneel- eenzame mens niet eerder geneigd psychische klachten te ontwikkelen? En is een rijker sociaal leven niet als een warmere jas om koude, eenzame schouders? Ik zou zeggen: bel eens een vriend, mensen. Als lichaam en geest echt verbonden zijn is het zo maar zo nuttig als naar de sportschool gaan.

Deze blog verscheen op de website van Astare