Met twee blogjes in de vingers vond ik het wel welletjes deze week. Maar goed, je weet nooit hoe het leven loopt. Zeker niet als je een gevoeligheid hebt voor psychoses en je WEER eens wordt geconfronteerd met oogkleppen-informatie en opportunistisch -doch juridisch vast dichtgetimmerd- gezwets over jouw kwetsbaarheid met als doel, ik kan het niet anders interpreteren, commercieel gewin. Dus ik weer typen.

Wat ik bedoel? Nou, laat me dat even ophelderen. Met bloed, zweet en tranen als getuigen zijn we als mensheid na tweehonderd jaar zo ver dat we psychiatrisch patiënten niet meer boeien, niet meer slaan, niet meer willen stigmatiseren en vooral dat wij echt willen proberen hun kwetsbaarheid te begrijpen. Helaas is niet iedereen die betrokken is in dit proces eensgezind in het streven naar dat laatste.

Kijk, een “informatieve” website opzetten over psychose en schizofrenie staat eenieder vrij, maar het is wel altijd goed om helder te krijgen welk belang de verzender van die informatie heeft. Want ondanks dat er inmiddels genoeg goede informatie te vinden is hebben de pillenpushers van Janssen-Cilag B.V. toch gemeend een “beknopte en heldere” website te moeten maken rondom mijn kwetsbaarheid.

Hierop wordt mij en mijn lotgenoten weer eens voorgehouden dat psychose (of specifieker schizofrenie) vooral een genetische aandoening is waarbij er “waarschijnlijk” iets mis gaat in de informatieverwerking. Ook de in mijn ogen dubieuze maar helaas niet minder klassieke vergelijking met diabetes wordt weer van stal gehaald. Of deze website echt helder is vraag ik me af, wel moet je toegeven dat hij over de oorzaken van psychose inderdaad erg beknopt is. Zo valt hier te lezen:

“Genetische – en omgevingsfactoren, of een hersenletsel bij de geboorte, kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van schizofrenie. De symptomen kunnen worden opgeroepen door bepaalde ervaringen, zoals een sociale gebeurtenis. Bijvoorbeeld in een situatie waar je je gespannen, gestresst, of geïsoleerd voelt. Het gebruik van drugs, ook cannabis, kan ook in verband gebracht worden met de ontwikkeling van psychosegevoeligheid.”

Echt, Janssen beroept zich op het feit dat er ervaringsdeskundigen betrokken waren bij het ontwikkelen van deze website, maar doet tegelijk zijn dunne, spetterende behoefte op het werk van oer-ervaringsdeskundige Wilma Boevink, die ons leerde dat schizofrenie zacht gezegd niet bepaald altijd vooral een genetische kwetsbaarheid is!

Dus ja, ik ben vooral heel erg benieuwd waarom Janssen-Cilag B.V. hier verzuimt om traumatische ervaringen specifiek te noemen als mogelijke oorzaak van psychose of schizofrenie. Toegegeven, ik heb de exacte cijfers er niet bij gepakt maar het zou mij verbazen als minder dan 40% van de mensen die gevoelig zijn voor psychose te maken heeft gehad met trauma. Misschien om het feit dat trauma niet met pillen te behandelen is.

Sja, en als het probleem niet met pillen te behandelen is, dan is het er klaarblijkelijk ook niet.

Op zeker overigens dat mijn verhaal kan worden gepareerd met punchlines als “complotdenken” en een “we hebben het weer eens gedaan als farmaceut”. En dat gun ik ze ook hoor. Bedoel, ik kan niemand dwingen in de spiegel te kijken, maar wees a.u.b wel duidelijk in het feit dat jij het probleem schetst en tegelijk ook de oplossing verkoopt.

Hoe dan ook, ik wil de mensen van Janssen en de gekoppelde Doe Eens Goed Gek-campagne heel vriendelijk vragen om mijn naam en mijn verhaal van hun digitale pagina’s af te halen. En dat is vooral om het feit dat ik mij totaal niet meer gerepresenteerd voel door wat ze mij en mijn lotgenoten met deze website wijs proberen te maken.

P.s. Content van andere websites die wel een gebalanceerd verhaal vertellen zonder bronvermelding gebruiken is echt een doodzonde! Bah.