Als je niet beter zou weten zou je denken aan een slechte 1 aprilgrap, toch zit ik deze week even ondergedoken bij Anne & Frank. Ja, echt waar, maar wel op zolder in plaats van in het achterhuis. Dat heeft alles te maken met het feit dat ik in de eenzaamheid thuis maar moeilijk met slechte gewoontes kan afrekenen, en dat is nu net wel even de bedoeling.

Want ja, je kunt wel besluiten om de Socialrun te gaan hardlopen in 2018, heel goed gaat dat niet als je (te regelmatig) cannabis rookt. Kortom, dan is het hollen of stoppen geblazen. Nadat ik onlangs zelfs officieel tot ambassadeur van DIT EPISCHE EVENEMENT ben geslagen was het helemaal bekeken: dit is mijn stopmoment.

Overigens is het hier helegaar niet mijn bedoeling om een blog te wijden aan stoppen met slechte gewoontes. Immers, so far so good, en veel interessanter lijkt mij de vraag hoe het toch komt dat ik in gezelschap van Anne en Frank nauwelijks aan roken denk, terwijl ik er alleen thuis eigenlijk niet van kan afblijven in de eerste fase van het stoppen. Met alle frustratie en teleurstelling tot gevolg.

Misschien is de vraag stellen hem ook beantwoorden. Een eenzaam mens is natuurlijk veel kwetsbaarder en zwakker dan een omringd mens. En het geloof (te kunnen stoppen) van een groep is ook groter dan dat van een individu. Nu zullen dit geen stellingen zijn die Midas Dekkers uit zijn slaap houden, toch betekenen ze nogal wat.

Eenzaamheid wordt namelijk een steeds groter probleem in ons land. Let wel: eenzaamheid gaat hand in hand met overgewicht, angst, diabetes en depressie. Niet echt een heel vrolijk vooruitzicht voor de eenzame mens. Evenmin voor ons land overigens, los van de oplopende zorgkosten zullen we dus ook als land kwetsbaarder worden.

Gelukkig hebben we geen revolutie of een verlosser nodig om ervoor te zorgen dat we ons wapenen tegen eenzaamheid. Het begint vooral met een stukje bewustzijn, dat een mens eigenlijk nooit eenzaam zou mogen zijn, en het eindigt met een goed gesprek. Ook deze dagen heb ik dat weer persoonlijk ervaren. Daarom is het nu tijd om van zolder af te komen. Iets met hashtag en meedoen is winnen.