Als Ajacied in hart en nieren was het wel even slikken om te zien hoe Feyenoord de vijftiende landstitel in de wacht sleepte. Want als je na de laatste speeldag precies één punt en een paar goals tekort komt is het extra zuur om het zilver te incasseren. Temeer omdat ook vorig jaar de landstitel op de laatste speeldag naar een concurrent ging.

Overigens heeft ons land met de Stadionclub wel een ware kampioen. Na een jaar lang bovenaan te hebben gestaan schitterden de kameraden uit Rotterdam-Zuid dus volkomen terecht op het balkon van dat schaalwaardige stadhuis.

Tweede in de Eredivisie of niet, uiteraard is “ons” seizoen nog niet verloren. Tenminste, als er woensdag in Stockholm gewonnen wordt van The Red Devils uit Manchester. In tegenstelling tot wat veel mensen dachten is het nog steeds mogelijk dat een Nederlandse voetbalclub een Europese hoofdprijs pakt. En ik vraag me af of Ajax extra gemotiveerd is door de teleurstelling die opgelopen werd in de strijd om de landstitel.

Soms moet je namelijk eerst wat verliezen voor je in staat bent om te winnen. Dat geldt ook voor Tom Dumoulin, wiens prestaties hopelijk niet ondergesneeuwd raken door alle aandacht voor het voetbal. De Maastrichtse wielrenner verloor in 2015 de Ronde van Spanje in de laatste dagen, en ook de vorig jaar vergeven Olympische titel tijdrijden ontging hem, dankzij een blessure, op een haar na. Net als Ajax moest hij genoegen nemen met de tweede plaats.

Hoe zuur Toms zilver vorig jaar ook was, op dit moment ligt Dumoulin op keiharde kampioenskoers in de honderdste Ronde van Italië. Nog nooit won een Nederlander de roze trui die altijd voor de winnaar klaar ligt. Uiteraard is de race nog niet compleet verreden en clichématig stel ik vast dat eindbestemming Milaan nog ver is, maar aan alles voel ik dat dit zijn jaar is. In januari eigenlijk al.

Als zogenaamde “eeuwige nummer twee” bewees Joop Zoetemelk met een overwinning in de Tour de France en een wereldkampioenschap dat niemand bestemd is altijd nummer twee te blijven. Dat geeft vertrouwen, ook voor het Nederlands Elftal, dat reeds drie keer het zure zilver greep. Zelfs als dat goud niet eerder komt dan in 2026. Of Ajax en Dumoulin na het zilver nu goud smeden wordt al iets sneller (lees: komende week) duidelijk. We gaan er dan ook eens goed voor zitten!