Dikke Kijktip

Het klinkt haast ongelooflijk. Iemand die vijf psychoses doormaakte en daarvoor dagelijks 23 tabletten moest slikken, herstelde zo goed dat hij nu een “normaal” bestaan leidt. Zelfs zonder pillen. Maar (de ook van Psychosenet bekende) Bram Berkvens deed het. En in het KRO-programma De Wandeling legde hij precies uit hoe. Bijvoorbeeld door moeilijke onderwerpen bespreekbaar te maken en zichzelf te onderzoeken, om zo bij de mechanismes te komen die tot zijn psychische klachten leidden.

Natuurlijk is dit de kortste samenvatting van het jarenlange en intense proces dat de Brabantse ervaringsdeskundige doorstond. Het gevaar bestaat dan ook om er te vluchtig naar te luisteren. Want inderdaad, zonder psycho-farmaceutische pillen, dat wil iedereen wel. Echter, voor Bram was stoppen met pillen geen doel op zich, maar eerder een voortschrijdend inzicht; omdat zijn herstelproces zo vorderde kon hij beginnen na te denken over het helemaal stoppen met slikken van pillen.

Kortom, Bram herstelde zo goed dat zijn pillen overbodig werden. Naast de hoop die Bram uitstraalt, is er ook een inzicht; willen herstellen van een psychose is een heel ander uitgangspunt dan willen stoppen met het slikken van pillen. Immers, willen zwemmen is ook krachtiger dan zonder zwembandjes willen zwemmen.

Pillen zijn dus bruikbaar, totdat ze in de weg gaan zitten. Daarbij twee overwegingen. De eerste is dat Bram tot de minderheid behoort die het kan; stoppen. 23 pillen was in Brams geval het (erg stevige) maximale, nul blijkt nu wel het minimale. En twee, een herstelproces als dat van Bram verslijt rustig een jaartje of wat, eerder tien dan twee of drie. Daar leer ik van dat ik in mijn eigen herstelproces geen haast hoef te hebben.

Naast hoop en inzicht brengt Bram ons nóg een les. Een herstelproces gaat gepaard met jarenlang vallen, opstaan, de confrontatie met jezelf, het sleutelen aan medicatie én bovendien met een moedige en wijze psychiater die voor een ommekeer kan zorgen. Natuurlijk kan dat ook een andere hulpverlener zijn, of een vriend, of een hele e-community als Psychosenet.

Wetende dat Bram Berkvens, door zijn verhaal te delen, een voorbeeld is voor iedereen die een psychose doormaakte, hoeft niemand te betogen dat Bram ons land ook daarom verrijkt -tot en met-, dat spreekt voor zich. Als ervaringsdeskundige ben ik trots op ervaringsdeskundige Bram Berkvens. Dikke kijktip als je De Wandeling nog niet bekeken hebt!

Dit stuk verscheen op PsychoseNet