Het was beste wensen en meteen potjandorie. Zijn ze op hun achterhoofd gevallen? Je zou het wel zeggen als je die veel te fanatieke reli-kousjes aanhoort, die ons allemaal ongevraagd op schandvlekken van verklaringen trakteren. Klaarblijkelijk om voor iedereen uit te maken wie God is en terloops even het monopolie op een algemeen burgerrecht als het huwelijk voor (christelijke) hetero’s op te eisen.

De verklaring van Nashville, die ook (nog steeds) door Tweede Kamerlid Van der Staaij (SGP) is ondertekend, is een als geloof vermomde aanval op iedereen die anders geaard is. Zo mogen homo’s, lesbiennes, biseksuelen, transgenders en intersekses, niet meer trouwen van een christelijke man als Van der Staaij. Hij zegt dat: “God het huwelijk heeft bedoeld als een levenslange verbondsrelatie tussen één man en één vrouw.”

Uiteraard is Van der Staaij gerechtigd tot een mening, maar wat het echt eng maakt is dat hij ogenschijnlijk voor iedereen lijkt te bepalen wie God is en wat Zijn intenties zijn. Echt, ik snap totaal niet waarom die zo diep gelovige mensen allemaal roepen dat ze precies weten wat Hij bedoelt. Welke godsvrezende ziel gaat er nou op de stoel van God zitten en Zijn “bedoelingen” een potje zitten duiden? Je moet wel sektarisch veel geloof hebben om dat te durven, laat staan kunnen.

Toch stoppen Van der Staaij en z’n dof-giftige bijbelclubje daar niet. Ze hebben kennelijk zelfs in hun dikke boek, vol rijke –maar niet per se verifieerbare- verhalen, ergens tussen de regels gelezen dat divers geaarden kunnen “genezen” van hun toestand. En daar gaan we ruim over de grens van engheid, daar drijven een aantal christenen vanuit mijn samenleving richting open zee.

Niemand heeft mij ooit overtuigend kunnen uitsluiten dat God bestaat. Dank wie dies zijt leven we in een werelds land waarin we anders geaarden ook niet willen uitsluiten en waarvan we wél weten dat ze echt bestaan, desnoods als gevolg van het werk van een Almachtige en Goede God. Hopelijk kan Hij de afdrijvende Van der Staaij nog genezen van zijn aardse overtuigingen, want die hebben elke houdbaarheidsdatum overschreden.