Ondanks dat ik aanwezig ben bij een lezing verschieten mijn gedachten richting september 2016. Ik denk aan een jonge vrouw die druk in de weer is met het inpakken van een camper. Een jonge vrouw die ik tot dan vast wel eens gezien heb in -laten we zeggen- klein-Utrecht, maar nu als teamgenoot in de Socialrun voor het eerst goed ontmoet. Ze schudt mijn hand met enige aarzeling op haar gezicht, echter heel verlegen lijkt ze me niet.

In een non-stop estafetterun van 555 km leer je elkaar redelijk goed kennen. Het is simpelweg onmogelijk om in deze beproeving van weinig slaap en lange uren je karakter te verstoppen. Zo leer ik de jonge vrouw kennen als Suus, die niet per sé het hoogste woord heeft maar wel snel in de benen komt als ons basiskamp om de vier tot acht uur verplaatst moet worden. Bij de finish is elke aarzeling verdwenen en met een lange knuffel en ook een kus bezegelen we onze overwinning.

Soms heb je niet meteen door dat je een klap krijgt. De lezing begon namelijk met een in memoriam voor Suus. Suus heeft zaterdag 17 februari 2018 besloten om naar de andere kant van het universum te gaan. Althans, zo zie ik het.

Ik wist dat Suus nogal door het leven botste, met mooie maar ook hele zware tijden. Tijden waarin haar werk als gastvrouw voor Astare te veel van haar vroeg. Maar ook tijden waarin Suus nog steeds naar de Lange Nieuwstraat kwam, bijvoorbeeld om in een geleende rolstoel van de psychiatrie naar de akoestische liedjes van Judy te komen luisteren.

De lezing ging over betekenis. Met Suus in mijn gedachten denk ik aan wat ze voor haar familie betekent. Dat is zeker en vast niet in driehonderd woorden te vatten. Toch is Suus nu vertrokken, en dat doet mij verdriet. Ik wens met heel mijn hart dat het haar goed gaat.

Dag Suus, fijne gastvrouw. X